Vanochtend keek ik vanuit mijn bed even naar het journaal.Islamitische school in vlammen opgegaan.

Hoe kun je extremistische stromingen stoppen?

0 thoughts on “Vraagstuk 7”

 1. ned. indentiteit drijgen weg te nemen? en weg nemen!wta betreft de nederlandse extremisten (die je geen id af kan nemen, je kan niet id loos zijn), tot zover het kan ze een hele tijd oplsuiten en proberen hun gedachtes te zuiveren? ik weet het echt niet!waar gaat dit heen!het lijkt wel oorlog…

 2. Natuurlijk kan dat. Er ligt nu een enorm vergrootglas op alles dat met moslims, exremisme en fundamentalisme te maken heeft. En ieder vergrootglas heeft in fel licht een brandpunt. Wanneer het vergrootglas eraf wordt gehaald, verwijder je het brandpunt en kun je er ook weer zuiver naar kijken.

  Na de aanslagen in Madrid werd zo’n beetje het hele treinverkeer in Nederland stilgelegd als iemand weer eeens zijn rugzak was vergeten. Dat gebeurt ook niet meer nu het vergrootglas daar is afgehaald.

  Don’t believe the hype.

 3. Het extremisme schuilt niet alleen in de islam, ook in het christendom en het milieu-activisme. Ik heb hier al een een log aan gewijd, maar volgens mij moet je met de nieuwe generaties beginnen.
  Mensen die nu al zover doorgedraaid zijn, ktijg je niet snel meer tot rede. Maar de jeugd zou wat meer handvatten meegegeven moeten worden, om zelfverzekerd en kritisch de maatschappij in te stappen.
  Daarnaast moeten wij ons niet door angst laten leiden en de dialoog open houden. Laten zien dat wij neit meteen beginnen te schieten, het goede voorbeeld geven.

 4. Ach ja tegenwoordig gaan dr allemaal scholen in de fik, Dat is n trend deze maand…:S

 5. Het probleem is niet de extremisme, maar de tolerantie jegens elkaar. Iedereen mag zijn wie hij wil zijn. Maar als je de levenswijze / overtuiging van een ander niet kan of wil respecteren, dan ben je fout bezig.
  En als je dat ook nog in geweld uitdrukt jegens de ander dan ben je strafbaar.
  En dan kan je als maatschappij optreden, en zal je dat ook moeten doen.
  Theo was woordelijk over de scheef gegaan, ook Theo was een extremist. Een extremist in kwetsen. Maar net niet strafbaar.
  Net zo goed een extremistiche moslim of natuurfreak niet strafbaar is…
  Alleen als je de Nederlandse wet overtreed ben je strafbaar.
  Wat ik wil zeggen is dat als je het extremisme wilt stoppen, je zelf ook extremistisch bezig bent….Toch ?

 6. Tsjaa.. als iemand daar een oplossing voor had… Dit lost in ieder geval dus NIKS op; kwaad met kwaad vergelden 🙁 Hopelijk komt hier snel een eind aan, want door al dit gedoe krijg ik toch een naar/bang gevoel 😕

 7. een stromingstop je doorgaans door:
  1. de kraan uit te zetten
  2.het hoogte verschil weg te nemen (moet toch te doen zijn in het platte Nederland?)
  3. een dam (we hebben wel ervaring met dijken…en denk eens aan het deltaplan8)!

  De nacht laat zich niet door ander duister bedwingen… Het licht moet aan!

 8. Niet op deze manier Mikky, op deze manier zijn we geen haar beter.
  En daar komt nog bij dat het op deze manier alleen maar erger gemaakt word!
  Typisch weer iets voor Nederlanders, ondoordacht de zwakke en waarschijnlijk onschuldige kant aanvallen.
  De goede onder de kwade laten lijden, dus zijn we het zelfde bezig als die extremisten!
  Dit gooit alleen maar olie op het vuur.

  Het zal mij benieuwen wat het volgende is. 😕

 9. O ja, even voor de duidelijkheid.

  Ik sta hier dus totaal niet achter! Dit is fout, en ongeloofelijk dom!!!

  Wat wij hiervan kunnen leren is dus dat er ook heel erg veel onschuldige moslim mensen een slechte naam krijgen door een groep extremisten!
  Kijk naar ons zelf op dit moment. Dat een stel mensen dit doet kan betekenen dat er een aanslag gepleegt gaat worden op een Nederlands doel en wie weet komen daar weer onschuldige mensen bij om!

  Wie is verantwoordelijk?

  Niks doen is ook niet de oplossing, maar dit zeker weten niet!

  Mijn mening over die brand: STELLETJE KLOOTZAKKEN EERST DENKEN DAN DOEN! JE BENT VERANTWOORDELIJK VOOR 16.000.000 ANDERE MENSEN!

 10. Ik denk dat als je de volgende dag in de krant zet dat de gemeentelijke belastingen met een bepaald bedrag omhoog gaan vanwege de extra kosten voor huisvesting onderwijs we met zijn allen ons wat meer gaan inzetten.

  Serieus dit soort vandalisme kost ons met elkaar veel geld, geld dat een gemeente beter kan investeren in vrijwillgersprojecten en andere activiteiten waar nu nog meer op bezuinigd moet worden. Laat ze dat maar duidelijk in de pers naar buiten brengen, eens kijken hoe tolerant en gedogend we dan nog zijn tegen mensen die zich zo crimineel gedragen.

 11. Ik geloof in ieder geval niet in kwaad met kwaad vergelden.
  Daarmee kweek je alleen maar meer haat en kom je in een negatieve kettingreactie.
  Inderdaad Roos, ik hoorde zojuist dat de kerk bij ons in het dorp ook in de hens is gegaan. De zin daarvan ontgaat me ook totaal.

 12. Wie weet ebt het weg, misschien ook niet. Ik hoop dat iedereen z’n koppie erbij houdt…

 13. Wist ik het maar….WE ZIJN STAPEL GEK GEWORDEN LIJKT HET WEL!!!

  Laat ik beginnen bij mezelf…en proberen eerlijk te zijn en te houden van MENSEN…álle mensen….
  Misschien dat dat een mooi beginnetje zou zijn….

  Liefs Anous

 14. Hoe het stopgezet moet worden? Geen idee … hád ik dat maar! Respect is wel een essentieel begrip, evenals vertrouwen hebben en houden in de mens.
  Soms ben ik gewoon erg naïef en sluit ik me op in mijn kleine wereldje, thuis, met mijn kinderen en de beestjes en bloemetjes in de tuin. Tegelijk weet ik dat dat geen oplossing biedt want alles komt zo dichtbij, ook door de media. Men wordt op ideeën gebracht die ik liever niet zag.
  Jaap z’n woorden vind ik heel mooi (zie hierboven).
  En wie noemde dat, ‘kweenie, maar het klopt wel dat er overal al een poosje langer veel brandgesticht wordt.
  tút …

 15. Laat de media eens een dagje berichten over de leuke dingen des levens ipv al dat geweld. Veel onvrede wordt gevoedt door datgene wat we elke dag op tv zien..

  Waarom niet een dagje lekker kijken naar de koe van boer koekoek die zijn 10de kalf heeft gebaard.. Of misschien wel kijken naar de nieuwste nederlander…

  Kortom.. laten we eens goed nieuws zien op de tv en radio. En doorbreek die sleur van geweld en negativeit op de tv.

 16. Meer strengere regels, meer politie, meer huiszoekingen, meer controle: dit wens ik niet en geloof nooit dat dit helpt…
  Heb ook geen oplossing: ‘k hou het goede in de mens maar voor ogen…
  8)

 17. Als iedereen nou eens op kleine schaal begint….

  ….met de dialoog aangaan
  ….met elkaar tegemoet komen
  ….met voor elkaar zorgen
  ….met zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen

  ……

 18. Ah, extremisme… Er valt zoveel over te zeggen. Maar ik ben bang dat je er aan zult moeten wennen. Het is niet op te lossen. Het is een onderdeel van wie wij zijn. Wij, dat is dus: jij, ik en alle anderen.

  Haat, woede, afgunst, de voorkeur voor eenvoudige oplossingen op moeilijke problemen zijn allemaal eigenschappen van het dier dat zich ‘mens’ heeft genoemd.

  Noch beschaving, noch techniek heeft de aard van de mensheid veranderd. Sterker nog: beschaving en techniek komen voort uit de aard van de mensheid: ze vormen een afspiegeling van de mensheid.

  “Ken de kunstenaar aan de hand van zijn werken” en
  “De wereld is het spiegelbeeld van de mensheid” zijn twee van mijn favoriete uitspraken.

  De aard van de menselijke soort ligt vast in zijn DNA. Pas wanneer dit, door een langzaam, evolutionair proces, of door gericht ingrijpen, wordt aangepast, zal werkelijke verandering plaatsvinden.

  Maar wees vrij erover te praten, allemaal. Dat doet de mensheid tenslotte ook al 2500 jaar lang, van Socrates en Christus tot aan Erasmus en Ghandi. Stuk voor stuk grote denkers met grote woorden en goede bedoelingen.

  En wat deed / doet de mensheid met al die woorden? Juist, vervormen, zodat ze passen in zijn aard.

  “Heb uw naaste lief” werd vertaald naar “ketters op de brandstapel”.

  Ikzelf heb al lang geleden vrede gesloten die aard. Dat heeft echter zijn prijs gehad. Het betekent namelijk dat geen enkel leven, ook dat van jezelf, nog enige waarde van belang heeft.

  Maar laten we heel eerlijk zijn: in het grote geheel der dingen stellen we toch ook niets voor!

  Alhoewel…

  Voor de goden zijn we amusement,
  Voor de machtehebbers een bron van inkomsten,
  En voor de wormen, na onze dood, een feestmaal.

  We zijn dus niet helemaal niets.