HPV vraagstuk
HPV vraagstuk

En dan ligt er ineens een uitnodiging voor je dochter op de deurmat.

Ditmaal niet voor een kinderfeestje, maar voor een serieuze zaak, nl. baarmoederhalskanker.
Beter gezegd, het voorkomen ervan.

Voor mijn dochter zit er een prachtige folder bij die het een en ander aan uitleg biedt.
Op school wordt het onderwerp in het speelkwartier gedeeld met vriendinnetjes.

In de media wordt er veel aandacht aan HPV besteed en er komen evenzoveel voor- als tegenargumenten van diverse kanten.

En dan wordt ik een verwarde moeder, de risico’s op lange termijn zijn immers nog niet getest,en  in andere landen zijn er meisjes die nadelige gevolgen hebben ondervonden na deze inenting. Het alternatief is veiliger en zoals ik het zelf al jaren ken, na je 30e  iedere 5 jaar een uitstrijkje. De incubatietijd van baarmoederhalskanker schijnt ongeveer 15 jaar te zijn, dus ieder 5 jaar geeft dan een veilige marge.

Aan de andere kant wil ik mijn dochter graag beschermen tegen uitstrijkjes met uitslag PAP 4 of hoger, zoals ik dat zelf al twee keer heb ondervonden. De kans is dus groot dat mijn dochter ook gevoelig voor dit virus zal zijn.

De inenting schijnt alleen zin te hebben als kinderen nog niet seksueel actief zijn geweest,en er moeten in totaal 3 spuiten worden gehaald in een jaar tijd.
Op een later tijdstip beslissen gaat ongeveer 400 euro kosten.
Nu wordt alles door het Rijk vergoed.

Kortom voor eind Maart moet ik mijn beslissing genomen hebben, voorlopig twijfel ik tussen de voor en tegens. Hoe denken jullie daar eigenlijk over?

11 thoughts on “hpv vraagstuk”

 1. Poeh, dat is een lastige zeg. Heb je het al met je dochter besproken? Hoe denkt zij hierover?

  Aan de ene kant zeg ik als het een hoop ellende voorkomt, doen!

  Maar, zoals je zelf al zegt zijn er ook nog geen bewijzen wat het in de toekomst met je kind gaat doen met andere woorden, alle meisjes die nu die prikken gaan halen zijn de proefkonijntjes van de wetenschap die misschien over een aantal jaren besluit dat deze prikken helemaal niet zo goed waren voor de meisjes.

  Het is kiezen tussen twee kwaden. Heel veel sterkte M. Ik hoop dat jullie er samen uitkomen.

 2. Heftig probleem. Na de geboorte van mijn zoon was er ook zo’n soort initiatief om alle kinderen in te enten tegen een bepaalde vorm van hersenvliesontsteking. Hoewel hij voor alles ingeënt is, heb ik er toen voor gekozen om die inenting over te slaan. Hij beschermde tegen een zeer zelden voorkomende vorm van hersenvliesontsteking en de hele actie bleek uit heel andere redenen voort te komen dan volksgezondheidsoverwegingen.

  Ik vond op internet dit artikel: http://www.ed.nl/mening/4593606/Kritiek-op-prik-tegen-baarmoederhalskanker.ece waarin zeer kritisch wordt geschreven over deze antibaarhmoederhalsvaccinatie. Op basis van die informatie en naar analogie met die andere inentingsactie, zou ik het niet doen. Er zit een luchtje aan….

 3. Moeilijk, ik vrees dat ik er nog geen zinnig woord op kan zeggen. Mijn dochters zijn (goddank) anderhalf en vier jaar. Nu doe ik het af als “Mwahhh, zie ik dan wel”, terwijl ik ook wel weet dat “dan” sneller komt dan ik denk. Ik kan (voor mezelf) alleen maar hopen dat er tegen die tijd meer bekend is over dat vaccin, maar goed, daar heb jij nu natuurlijk geen moer aan.

 4. las dit elders ook al en vind het zo onwijs moeilijk!!! iets in me roept, doen! (ook al had ik ‘maar’ PAP3, toch was het het engste moment van m’n leven. denk ik.) aan de andere kant… er is nog zoveel niet bekend…

  ik durf je hierin echt geen advies te geven. ik wens je sterkte en wijsheid toe, en vertrouw op jezelf dat je de juiste beslissing neemt.

 5. Ben zelf des-dochter, en heb de ellende ervan ondervonden van iets – wat als preventief middel wordt gebruikt – later doet in je lijf…!!
  Mijn 2 dochters krijgen GEEN prik op voorhand. Ze kunnen je wel van alles aansmeren, en stel dat later blijkt dat het toch niet geholpen heeft, of net als DES, averrechts werkt?
  BRrrr moet er niet aan denken.

 6. Een vriendin van mij heeft alle voors en tegens afgewogen en zij doen het niet. Het lijkt er op dat de lobby van de farmaceutische industrie hierin erg groot geweest is. Radar heeft er vorige week aandacht aan besteed in de uitzending, misschien kun je die nog bekijken.

 7. @Lydeke, die uizending heb ik gezien, en papa is fel tegenstander, dus de weegschaal gaat hier ook naar niet prikken waarschijnlijk.

 8. Ja, gedaan.
  Robin heeft vorige week haar eerste prik gehaald. Nu ben ik sowieso al voor vaccinaties, maar dit keer mocht zij zelf beslissen.
  En, zoals ze zelf zei; Ik heb liever nu last van bijwerkingen, of later last van wat bijwerkingen dan dat ik met een kaal hoofd van de chemo op mijn sterfbed moet weten dat ik dat had kunnen voorkomen als ik me toen had ingeënt.
  600 Vrouwen per jaar krijgen baarmoederhalskanker, 200 vrouwen per jaar gaan dood aan baarmoederhalskanker. Dat is 1 op de 3 !
  Je dochter zal er maar bij zitten.
  50% Van die kankers kunnen voorkomen worden met de vaccinatie, laten we het op 20% zetten. Dat zijn 40 vrouwen per jaar die NIET doodgaan omdat ze gevaccineerd zijn. Je dochter zal daar maar bij zitten.
  En over nog niet doorgeteste bijwerkingen ? Deze vaccinatie is meer getest dan reguliere medicatie. En niemand die deze vragen stelt bij een nieuw soort antibiotica, ontstekingsremmer en noem maar op.
  Geen van de reguliere medicatie is op kinderen van 12 jaar getest en toch geeft men die hun kinderen ook.
  De eventuele bijwerkingen van de vaccinatie weegt mi niet op tegen de voordelen van de vaccinatie.

 9. Door alle voors en tegens is het een hele lastige keus, uiteindelijk zul je de beslissing op gevoel moeten nemen denk ik. Mijn gevoel nu zegt: ja, enten.

Comments are closed.